20 Mayıs 2012 Pazar

INTER - MILAN(İTALYA) Milano Derbisi

Futbolda, derbi denilince akla gelen ulkelerden biri olan Italya'nin en buyuk derbilerinden biri kuskusuz AC Milan – FC Internazionale derbisdiri. Roma derbisi kadar nefret dolu, atesli degildir belki, fakat yine de, iki kulubun isimlerinin buyuklugunden dolayi her zaman en az Roma-Lazio derbisi kadar goz onundedir. Bu rekabetin koku ise, AC Milan'in kurulus gunlerine kadar dayanir.

AC Milan, 16 Aralik 1899'da kuruldu. Kurucular arasinda, bir Ingiliz vatandasi olan Alfred Ormonde Edwards'in olmasindan dolayi, kulup ilk kuruldugunda ismi Milan Football And Cricket Club’tu. Kulup icin onemli bir donum noktasi olan 1908'e dek, 3 sampiyonluk kazanildi [1901, 1906, 1907]. Artik Milan, o donemki futbolda buyuk kulupler arasinda yerini almisti.

9 Mart 1908'de ise, kulubun yabanci oyunculari kabul etmemesine isyan eden bir grup ayrildi ve "Football Club Internazionale Milano" yu kurdu [Internazionale ismi buradan gelmektedir.] . Milan - Inter rekabeti ise o gunden sonra baslamis oldu.


Inter'in kurulusundan sonra Milan yaklasik 40 yillik bir durgunluk sureci yasadi. Oyle ki, 1907'den 1951'e dek sampiyonluk yuzu goremedi. Italya Kupasi'ni dahi kaldiramadi. Oysa bu yillarda Inter 5 sampiyonluk, 1 de Italya Kupasi kazanmisti, ve Milano sehrinin daha parlak takimi olarak benimsenmisti.

Inter'in kurulusundan sonra Milan yaklasik 40 yillik bir durgunluk sureci yasadi. Oyle ki, 1907'den 1951'e dek sampiyonluk yuzu goremedi. Italya Kupasi'ni dahi kaldiramadi. Oysa bu yillarda Inter 5 sampiyonluk, 1 de Italya Kupasi kazanmisti, ve Milano sehrinin daha parlak takimi olarak benimsenmisti.

Aslina bakilirsa, Inter, yaklasik son 16-17 yildir yasadigi durgunluk donemine kadar, hep Milan'dan ustun gorulen bir takimdi. Ornegin ; Italya'da her 10 sampiyonluga verilen 1 yildizi, Inter 1966'da takmisti. Milan'in yildiz tasima hakkini kazanmasi ise 1979'u buldu. Mesela Inter'in en son sampiyon oldugu sene olan 1989'da 13 sampiyonlugu varken,Milan'in 11 sampiyonlugu vardi. O yildan sonra Inter'in durulmasi ve Milan'in Fabio Capello ve efsanevi Hollandalilari onderliginde yeniden dogmasi sonucunda Milan ard arda sampiyonluklar yasamaya basladi [1992, 1993, 1994, 1996]. Bunlari, artik kazanmaya alisan ve bunu gelenek haline getiren Milan'in 1999 ve 2004 sampiyonluklari takip etti. 2006 yilinda patlak veren sike skandali sonrasi ise, Juventus'un kume dusurulmesi ve Milan'in puanlarinin silinmesiyle, Inter 17 yillik sampiyonluk hasretine ilginc bir sekilde de olsa son verdi.


Bu noktadan sonra biraz da iki kulup hakkinda istatistiki bilgiler verelim. Inter, 15 Lig, 5 Italya Kupasi, 3 UEFA Kupasi, 3 Italya Super Kupasi, 2 Sampiyonlar Ligi ve 2 de Kitalararasi Kupa kazanmis. Milan’in ise; 17 Lig, 6 Sampiyonlar Ligi, 5 Italya Kupasi, 5 Italya Super Kupasi, 4 UEFA Super Kupasi, 3 Kitalararasi Kupa, 2 Kupa Galipleri Kupasi sampiyonluklari, Milan'in 2006 yilina dek yasadigi sampiyonluklar. Ayrica her ne kadar pek ovunmeseler de, AC Milan kulubunun 2de Serie B sampiyonlugu var. Inter taraftarlari, Milanlilari kizdirmak icin genelde
"Serie B" diye bagirip onlara zamaninda Serie B'ye dusurulduklerini hatirlatirlar [Milan, 1 kez sike skandali dolayisiyla 1980'de, 1 kez de yeniden ciktiklari 1. ligte kume dusmeleri sonucunda 1982'de olmak uzere 2 kez Serie B'ye dustu.] ve genelde “Asla B’de kalma” mottosunu Milanlılara karsı kullanırlar.

Iki ekip arasinda bugune dek yapilan 267 macta ise 104 Milan, 91 Inter galibiyeti var. 72 mac ise berabere bitmis. Milan'in 428 golune Inter 394 golle karsilik verebildi. Toplam mac sayilarinda her ne kadar Milan acik ara onde gozukse de, Serie A’da oynanan maclarda durum boyle degil. Inter ligde galibiyet sayilarinda 61-56 onde.

Bu derbinin bir ilginc tarafi da, 2 Milano ekibinin de ayni stadi paylasmasi. 85000 kisilik stad, Milanlilar tarafindan San Siro, Interliler tarafindan ise Giuseppe Meazza olarak adlandirilir.


Milan'in fanatikleri, San Siro [Giuseppe Meazza] stadinda guneyde konuslaniyorlar [Curva Sud]. Interlilerin tribunu ise kuzey tribunu. Yani Curva Nord. Her 2 kulubun de dunyaca unlu taraftar gruplari var. Milan'in en unlu taraftar grubu olan ve muhtesem koreografileri ile milyonlari buyuleyen Fossa Del Leoni bilindigi gibi gecen yil dagildi. Milan'in diger baslica taraftar gruplari ise Brigate Rossonere, Commandos Tigre, Panthers ve Guerrieri Ultras. Inter’in ise ; Boys San, Irriducibili Inter, Ultras,Viking, Brianza Alchoolica, Boys Roma.Sez gibi başlıca birbirlerine bağlı grupları vardır. 
 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder