20 Mayıs 2012 Pazar

BOCA JUNIORS - RIVER PLATE (ARJANTİN) Super Clasico

Bir tarafta 25 Mayıs 1901'de kurulan "Milyonerler" yani River Plate, Diğer tarafta 3 Nisan 1905'de kurulan Boca Juniors..Zengin-Fakir ayrıcalığı sonucu ortaya çıkan bu derbi yüz yıllardır sürekli devam etmektedir.Oynandığı günden bu güne kadar hep ön planda olan bu derbiyi çoğu kez Avrupa basını stat içerisinden takip etmez.Ancak yine de Avrupa'da bile en çok ses getiren derbilerden birisidir Boca Juniors-River Plate maçları.
Ezeli rakibinden 4 yıl önce kurulan River Plate maçlarını Buenos Aires'in modern statlarından birisi olan 65.700 kapasiteli El Monumental'da oynamaktadır.Özellikle Kırmızı Çizgili forması ile sempati duyulan bir kulüp olan River Plate kurulduğundan bu yana çok fazla maddi sıkıntı çekmemiştir.Onların forma hikayesi de ilginç.Hikayeye göre kulüp kurucuları bir karnaval gecesinin sonunda dinlenecek yer arayan bir atlı yük arabasının arkasında gördükleri kirli kırmızı şeritten esinlenip bunu beyaz forma üzerine kullanırlar ve bu kırmızı şeridin üzerine kulüp armasını da ekleyerek gelmiş geçmiş en özgün formalardan birini yaratmış olurlar.


Aslında River Plate ilk kurulduğu zamanlar Boca Juniors ile aynı semtte yer alıyordu.Ancak River Plate kulübü bir anda zenginlerin semtine taşınarak Los Millonarios'un temellerini atmış oldu.River Plate taraftarı için futbol bir zevk,bir sanat demektir.Onlar belli bir taraftar grubu hariç maçları zevk almak için izlerler.Boca taraftarı gibi kırıp dökmeye değil sadece maçı izlemek için stada gelirler.Bu onların kültürünü ve eğitim seviyesini anlatmak için yeterlidir.Ancak Boca'lılara her zaman "Kokan Domuz"("Los Puercos"), "Polisin Takımı" ve statları için "Tavuk Kümesi" , "Çöplük" gibi isimlerle seslenirler.


1905'de kurulan Sarı-Lacivertli ekip Boca Juniors ise Buenos Aires'de halkın takımı olarak nitelendirilir.Zaten bu yüzden taraftar oranı River Plate'e göre daha fazladır.Onların taraftar kesimi milyonerlerin aksine,arjantin’de enflasyon canavarının ablukasında olan insanlardır.Onlar için futbol bir sanat değil tam anlamıyla savaştır.Futbol sahada savaş demektir ve Boca her maçını savaşarak kazanmak zorundadır.Özellikle River maçlarında bu tam anlamıyla sahaya yansıtılır.Boca Juniors maçlarını çok lüks olmasada yeterince büyük olan 57.395 kapasiteli La Bombonera(Çikolata Kutusu)'da oynamaktadır.Rakipleri tarafından çöplük olarak nitelendirilsede bu statın duvarlarında yazan şu yazı aslında Boca'lı taraftarların herşeyini açıklamak için yeterlidir; “boca es mi religion, maradona es mi dios, la bombenera es mi iglesia”(boca dinimdir, maradona tanrım, bombonera ise kilisem)..İşte onların River Plate taraftarları ile rasındaki en büyük fark budur.Karşılıksız severler takımlarını.
Boca Juniors tarihinin ilginç yanlarından birisi takım renkleri konusundaki kararsızlıktır.Takımın renkleri hep tartışma konusu olmuştur. 1905 yılında mavi ve siyah renkleri kullanan Boca, 1906 yılında siyah-beyazı tercih etmiş. Ama bu da derde derman olmayınca kavgalar başlamıştır. Çözüm ise ilginç olmasının yanı sıra bir hayli yaratıcı. Tartışmalara son noktayı koyan olay  Francisco Heredia isimli gencin önerisi olmuştur. Herkesi limana çağıran Heredia gelen ilk geminin bayrağı ne renk ise Boca Juniors’ın da renklerinin sonsuza kadar o olacağını söylemiştir. Bu fikir herkesin onayını almış ve heyecanlı bekleyiş başlamıştır. 23 Mart 1907’de limana gelen ilk gemi ‘’Drottning Sophia’’ isimli İsveç gemisi olunca, artık renkler İspanyolca altın sarısı ve mavi anlamına gelen ‘’Azul y Oro‘’ olmuştur.

Arjantin ve Dünya futbolunu en çok üzen olaylarda birisini sizlere aktaralım. Aslında bu tarihte neredeyse hiç görülmemiş bir "facia"..1968 yılında oynanan maçta kağıt parçalarını tutuşturup River Plate taraftarlarının üzerine atan Bocalılar 74 kişinin ölümüne neden olmuştur.(Sayı da belki biraz yanlışlık olabilir).River Plate camiasını yasa boğan bu olay tam aksine Boca Juniors camiasını mutlu etmiştir.Tabi Boca Juniors'un yaramaz taraftarları bunlarla da kalmadı. 1968 yılındaki olaydan 26 yıl sonra 1994 yılında River Plate kendi sahası olan El Monumental'de Boca Juniors’u 2-0 mağlup eder ve Boca Juniors ile hem görsel olarak hem de futbol olarak dalga geçerler. Bunu hazmedemeyen dünyanın en büyük holigan topluluğu olan ‘’Barras’’ maçtan 4 gün sonra Buenos Aires’te 2 River Plate taraftarını öldürerek 4 gün önce oynanan maçın artık kendilerine göre 2-2 olduğunu duvarlara yazmışlardır.Aralarındaki tek çekişme tribünde yaşanmıyor elbette.Boca taraftarları için en büyük hakaret kendi taraftarlarının Adidas marka kullanmaları ve Coca-Cola içmeleri..River Plate taraftarları içinde aynı durum Nike ve Pepsi'ye karşı geçerli.Yani bu bir anlamda Adidas/Nike ve Coca Cola/Pepsi rekabeti olarak da nitelendirilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder